Organisatie
De provincie Limburg heeft samen met haar overheidspartners (gemeenten Venlo, Horst aan de Maas, Venraij, Peel en Maas en Gennep) de handschoen opgepakt voor wat betreft de ontwikkeling van een grootschalig bedrijventerrein op het grondgebied van de gemeenten Venlo , Horst aan de Maas en Peel en Maas. Om dit mogelijk te maken is eind 2009 het Development Company Greenport Venlo opgericht. DCGV is de handelsnaam van de BV Werklandschapsontwikkelingsmaatschappij Klavertje 4 (BV WOM K4), die beherend vennoot is van de CV Werklandschapsontwikkelingsmaatschappij Klavertje 4 (CV WOM K4). Vervolgens is in oktober 2012 de BV Trade Port Noord opgericht door gemeente Venlo en DCGV (beherend vennoot van CV Trade Port Noord).
Op passende afstand van de overheden voert DCGV regie over de integrale gebiedsontwikkeling in Greenport Venlo.
Opgave
De ontwikkelingsopgave zelf betreft een aanvulling op bestaande bedrijventerreinen. Onderdeel van de ontwikkeling is de integratie en transformatie van Venlo Greenpark (voormalig Floriadeterrein), met onder andere de in het oog springende kantoorgebouwen Villa Flora en Innovatoren.
De ontwikkeling van bedrijventerreinen heeft last gehad van de economische crisis. Hoewel de locatie geldt als een logistieke hot spot is de verkoop van gronden in de crisisjaren stevig teruggevallen. Dit is een van de redenen voor de aandeelhouders en met name de provincie Limburg om de organisatie aan te passen. Daarmee kan flexibeler, sneller en vooral efficiënter op de behoefte van de markt worden ingespeeld. De hiervoor in gang gezette operatie is de ‘vervlechting’. De ‘vervlechting’ betreft en in elkaar schuiven (organisatorisch, maar ook in aandelenpositie) van de aparte BV’s WOM K4 (DCGV), TPN en Venlo Greenpark. In de nieuwe situatie is er één grote entiteit (‘Werklandschap’) en één entiteit waarin de specifieke campusontwikkeling (inclusief de kantoorgebouwen Innovatoren en Villa Flora) is ondergebracht.
Uitdaging Metafoor
Een van de uitdagingen bij een ontwikkeling van dit formaat is de planeconomische sturing en beheersing. Metafoor is niet alleen actief voor wat betreft ‘going concern’ planeconomie, wij denken ook mee in verbetering van de processen en hebben we onze expertise aangewend ten behoeve van vervlechtingsoperatie. Daarbij adviseren we niet alleen over de grondexploitatie, maar over de administratieve inrichting, financiering en risicomanagement. En leveren we ook de tools hiervoor.
Daarnaast leveren we ook de cijfermatige input voor het exploitatieplan TPN (inmiddels is de 7e herziening in procedure). De grote hoeveelheid eigenaren in combinatie met de het grote plangebied en de vele functies daarbinnen vragen tegelijkertijd flexibiliteit en een hoog detailniveau.