PPS Vroondaal Ontwikkeling
PPS Vroondaal Den Haag
Vroondaal
Vroondaal

DE UITDAGING

Vroondaal is begonnen als villawijk en kostendrager voor investeringen in het groene-blauwe casco van Westlandse Zoom. Het voormalige kassengebied van 100 ha. tovert sinds 2004 gestaag om tot een grote woonwijk aan de zuidwestrand van Den Haag. Door de woningmarktcrisis was bijsturing noodzakelijk in de vorm van verbreding van het woningbouwprogramma; dat blijkt sinds het opkrabbelen van de woningmarkt een gouden greep.

Een gebiedsontwikkeling van 100 ha. kent een lange looptijd met tal van planeconomische uitdagingen. Onze adviseur Andrew Mersie verzorgt daarom de planeconomische advisering. Als rechterhand van de directie adviseert hij over tal van financieel-economische vraagstukken die bij deze ingrijpende gebiedsontwikkeling aan de orde komen. Van het toetsen van stedenbouwkundige ontwerpen tot het voeren van een gedegen budgetbeheer, in combinatie met duidelijke rapportages en een flexibele opstelling.

BIJZONDERHEDEN

Dit project kent de volgende bijzonderheden:

  • Vroondaal beslaat circa 100 ha. in het groene recreatiegebied Madestein aan de rand van Den Haag.
  • De locatie biedt ruimte aan circa 2.000 woningen in vier verschillende stedenbouwkundige deelgebieden.
  • Een zeer uitgebreid woningaanbod in zowel de projectmatige koopsector als particuliere kavelverkoop op kleine en grote kavels.
  • Door bijsturing in het programma en na herstel van de woningmarkt is Vroondaal één van de toplocaties in de regio.
  • Vroondaal wordt succesvol ontwikkeld via de publiek-private samenwerking tussen Gemeente Den Haag, BPD en Synchroon. Opgericht in de hoogtijdagen van de woningmarktcrisis en daarmee een voorbeeld dat deze samenwerkingsvorm nog altijd levensvatbaar is.

ONZE ADVISEUR AAN HET WOORD

“Voor een planeconoom is Vroondaal een enorm uitdagend en leerzaam project. Alle facetten in de planeconomie en gebiedsontwikkeling komen langs. Niet alleen door de omvang van het project, maar bijvoorbeeld ook door de keuze in 2008 voor een PPS, het succesvol doorstaan van de woningmarktcrisis en de vaststelling van een exploitatieplan. Bij de oprichting van de PPS in 2008 had ik een centrale en onafhankelijke rol en daarmee een belangrijke bijdrage aan de solide basis waarop Vroondaal nog altijd gestaag ontwikkeld wordt. Met een kleine kern van projectmanagement, stedenbouw, civiele techniek en planeconomie maakt de PPS van Vroondaal een gewilde woonwijk op een toplocatie!”

Categorieën:
Klant: Gemeente Den Haag
Locatie: Vroondaal - Den Haag
Jaartal: 2008 - heden
Adviseur: Andrew Mersie

Bent u op zoek naar een adviseur voor uw project?