Buurt over Ouderkerk
Buurt over Ouderkerk

Projectmanagement Amstelzijde / Buurt over Ouderkerk

Aan de oever van de Amstel in de gemeente Amstelveen ligt de Amstelzijde: een eeuwenoude buurt die ook wel Buurt over Ouderkerk wordt genoemd. De Amstelzijde ligt namelijk recht tegenover het dorp Ouderkerk aan de Amstel, waarmee het feitelijk één geheel vormt. Vanwege de aaneenschakeling van monumentale panden heeft het aangezicht van de Amstelzijde sinds de jaren ’90 het predicaat Beschermd Dorpsgezicht. In de panden aan de Amstelzijde zijn maar liefst zes restaurants gevestigd en het gebied staat daarom ook wel bekend als het culinaire kerngebied van de regio Amstelland.

In de loop der jaren is de populariteit van het gebied toegenomen en weten bezoekers de restaurants te vinden. Gevolg is dat het gebied te maken heeft met veel verkeer op de kade en bijkomende parkeeroverlast. Daarnaast is de vraag naar terrasruimte op de kade toegenomen. De gemeente Amstelveen heeft hier voor een deel gehoor aan willen geven, maar voor een deel ook niet omdat er ook rekening wordt gehouden met de direct omwonenden. Na een jarenlange periode van planvorming met omwonenden, ondernemers en vastgoedeigenaren heeft de gemeenteraad van Amstelveen op 1 oktober jl. een herinrichtingsplan voor de Amstelzijde vastgesteld en een krediet van totaal € 1,6 miljoen beschikbaar gesteld.

De herinrichting geeft meer ruimte aan terrassen op de kade, maar ook aan meer openbare wandel- en verblijfsruimte. Met behulp van een provinciale subsidie en ook in afstemming met de provincie die de nabijgelegen Amstelbrug over twee jaar zal vervangen, is het plan uitgewerkt en in april 2015 is de heringerichte kade met de prachtige aanlegsteiger in gebruik genomen. De nieuwe ontsluitingsweg en parkeerplaats aan de achterzijde moeten het plan vervolmaken. Beiden worden naar verwachting medio 2016 opgeleverd. Wij kunnen u van harte aanbevelen eens in het culinaire kerngebied Amstelland plaats te nemen.

Metafoor Ruimtelijke Ontwikkeling verzorgde sinds half 2012 namens de gemeente Amstelveen het projectmanagement voor dit project.

Categorieën:
Klant: Gemeente Amstelveen
Locatie: Amstelveen
Jaartal: 2012

Bent u op zoek naar een adviseur voor uw project?