Skip to main content
Financieel Adviseur Gebiedsontwikkeling

Tom Wesseling

Tom vertelt…

Ik ben een flexibele, resultaatgerichte planeconoom in de sector gebiedsontwikkeling en vastgoed. Mijn werkstijl kenmerkt zich het best als een teamplayer die een sterk gezamenlijk innovatief resultaat neerzet en waarbij ik kritisch analytisch en gestructureerd te werk ga. Ik ben een kritische buurman. Je kunt altijd op me rekenen maar houd u ook een spiegel voor. Met mijn non-nonsense houding werk ik graag samen, maar altijd gericht op resultaat.

 

“Rekenen is geen kunst, de kunst is financiële haalbaarheid.”

 

Opleiding

WO Bedrijfseconomie, Vrije Universiteit en WO Planologie, Universiteit van Amsterdam

Mijn expertise

Ik heb ruim 14 jaar ervaring in het vak. Van grondbeleid tot de financiën van het grondbedrijf, van business cases tot rekenkameronderzoek. Veelal voor gemeenten, maar ook voor provincies en met stedenbouwkundige bureaus heb ik geadviseerd op het gebied van financiële haalbaarheid voor een scala aan ruimtelijke projecten. Ik ben in staat om duidelijk over uitgangspunten en risico’s te communiceren richting management en bestuur. Ik zet de projectresultaten en issues af tegen het overall bouwprogramma en risicoprofiel van grondbedrijf. Tevens rapporteer ik hierover via planning & control cyclus bij gemeenten met betrekking tot de financiële huishouding van het grondbedrijf. Tot slot heb ik veel ervaring op het gebied van exploitatieplannen en kostenverhaal.

 

Projecten/ervaring

Gemeente Amsterdam (detachering)
Voor het project Schinkelkwartier de strategisch planeconoom. Beheerder van de actieve voorbereidingsgrondexploitatie en deelplan Grote Werken met € 350 miljoen bovenwijkse voorzieningen. Vanaf 2022 planteamlid voor deelgebied Schinkelhaven; complex gebied met kostenverhaal en veel milieu-issues (geluid bijv).
Planeconoom voor opstellen van grondexploitatie De Venser in Venserpolder. Corporatie Stadgenoot wil herontwikkelen met extra woningbouw. Project is onderdeel van succesvolle WBI-aanvraag Bijlmer Centrum in 2022.
Voor het NDSM-terrein werd een herzien bestemmingsplan opgesteld waarvoor ook een
herziene grondexploitatie moest worden opgezet (gerealiseerd 2020). Het team geadviseerd over
faseringsstrategie, programmasturing en omgang met bovenwijkse voorzieningen (groen en
sport).

Gemeente De Bilt
Ondersteuning voor de actualisatie van de grondexploitaties en invulling paragraaf Grondbeleid bij de jaarrekening. De opzet van nieuw te openen grondexploitaties en bijbehorende toelichtende rapportage opgesteld (zoals project Leijensetuinen, Oude Brandenburgerweg).  Daarnaast gedurende het jaar geef ik advies over ontwikkelstrategie, kostenverhaal en stel ik haalbaarheidsberekeningen op voor nieuwe ontwikkellocaties.

Financieel advies voor stedenbouwkundig bureau
Ter ondersteuning voor het stedenbouwkundig bureau Ontwerp & Omgeving stel ik
financiële haalbaarheidsstudies op voor de stedenbouwkundige ontwerpen die
zij voor hun klanten maken. Een greep uit de opdrachten: financieel onderzoek naar
centralisatie van vier binnensportaccommodaties in Doesburg, de financiële
haalbaarheid van Kloosterterrein in Veghel, bedrijventerrein van Vink in Barneveld en de
ontwikkelstrategie van aanpak centrum Oosterhout en Land van Tap in Elst.

 

Gerelateerde diensten

Kostenverhaal