Skip to main content
24 oktober 2018

MOPje Metafoor 2018 Berlijn

Wereldwijd bekende gebeurtenissen vonden plaats in deze stad met een bijzondere geschiedenis. De stad staat bekend om haar ruimtelijke kenmerken en bijzondere gebouwen. Berlijn: een uitstekende bestemming voor het MOPje 2018!

Waar wij vorig jaar (MOPje 2017, Newcastle) nog een dag te laat aankwamen door de storm, verplaatsten wij ons ditmaal 100% klimaatneutraal met een trein op windenergie. Dit MOPje stond dan ook in het teken van duurzaamheid. Een onderwerp waar tegenwoordig het nodige over gesproken en geschreven wordt en dat ook steeds sterker in ons vakgebied naar voren komt. Of het nu om de ontwikkeling of begeleiding van een zonnepark gaat, hoe je zaken contractueel vastlegt of de visie op het verrekenen van duurzaamheidsmaatregelen in je grondexploitatie, steeds vaker worden wij gevraagd te adviseren omtrent ontwikkelingen waar duurzaamheid een belangrijk onderdeel van uitmaakt.

Eerder tijdens een vakgroepoverleg is een lijst met duurzaamheidsmaatregelen / -onderwerpen opgesteld, deze werden nu in tweetallen tijdens de treinreis verder uitgediept. Later zullen we daarover meer publiceren op onze website www.metafoorro.nl. Na aankomst in Berlijn bezocht Metafoor de afdeling Stadsontwikkeling. Aan de hand van indrukwekkende maquettes presenteerde men de geschiedenis en toekomst van Berlijn. Daarop waren ook boeiende zichtlijnen, markante gebouwen met hun imposante architectuur, Tempelhof en de Reichstag te zien. Die eerste twee bekeken wij op vrijdag per fiets van dichtbij onder leiding van een gids en architect. De vrijdag werd vervolgd met een indrukwekkend bezoek aan Tempelhof en eindigde met een diner in het restaurant boven op de Reichstag. De zaterdagochtend werd vrij besteed met onder andere een bezoek aan het museumeiland, een wandeling door Tiergarten of over Alexanderplatz en het pakken van een terrasje aan de boulevard Unter den Linden.

Zoals ieder jaar gaat Metafoor Ruimtelijke Ontwikkeling op studiereis. Ieder jaar wordt gekeken welke stad interessant is voor de Metaforianen. Daarbij is het van belang dat er meerdere raakvlakken zijn met onze vakgebieden. Benieuwd welke plaats volgend jaar op het programma staat? Volg ons op LinkedIn

[vc_images_carousel images=”78726,78738,78737,78736,78735,78734,78733,78732,78731,78730,78729,78728″ img_size=”large” speed=”3500″ autoplay=”yes” hide_pagination_control=”yes” hide_prev_next_buttons=”yes” title=”Foto impressie MOPje Berlijn”]