Skip to main content
2 april 2020

Omgevingswet wordt uitgesteld

De invoering van de Omgevingswet wordt uitgesteld, zo schrijft minister van Veldhoven aan de Eerste en Tweede Kamer. De invoering stond gepland op 1 januari 2021 maar wordt nu omwille van voorzichtigheid uitgesteld, onder het mom van “je kunt het maar één keer goed doen”.

In de brief staat de minister stil bij de actualiteit rondom het coronavirus. Veel overheden werken ondanks de situatie door aan de voorbereidingen voor de invoering van de Omgevingswet. Toch hebben de maatregelen omtrent het virus een grote impact op alle dagelijkse activiteiten en lijkt mede om deze reden 1 januari 2021 te dichtbij.

Naast de situatie rondom het coronavirus zijn er nog andere ontwikkelingen die aanleiding geven om de invoeringsdatum uit te stellen. De minister noemt daarbij ontwikkelingen omtrent de ICT-voorbereidingen en de voortgang van de behandeling van de wetgeving. Een nieuwe datum voor invoering is nog niet in zicht. De komende drie maanden wordt de actuele stand van zaken maandelijks via een voortgangsbrief gepresenteerd. Daaruit volgt hopelijk snel een nieuwe streefdatum voor het invoeren van de Omgevingswet.